Känner du oro för det som sker i vår värld?

Du är inte ensam. Som empatiska varelser har vi gåvan att känna med varandra och därför tar vi också hand om varandra. Det är en väldigt fin och kärleksfull egenskap. Men ibland när vår trygghet skakas kan rädslan och oron bli övermäktig. Det gör ont att se hur vår vackra värld och våra medmänniskor far illa.

Vi tänkte dela med oss av lite enkla tips på vad man kan göra för att dämpa oron och rädslan och istället öka känslan av kärlek och gemenskap.

1. Acceptera att du är rädd och orolig. Gå inte i kamp mot känslan utan se den och försök att acceptera att du känner så.

2. Försök att inte ha igång informationsflödet hela tiden. Vår hjärna förstår inte att det du ser och läser händer långt borta. Den tror att det händer här och nu. Hjärnan signalerar därför att vi är i fara vilket sätter igång kroppens stressystem. När du hela tiden hämtar information om vad som händer i världen så triggas ditt stressystem om och om igen.

3. Försök att stanna här och nu i tanken. Vår hjärna är designad för att förutse risker så att vi kan förbereda oss för olika typer av situationer. Men de risker som hjärnan förutser sker väldigt sällan. Genom att stanna här och nu med tanken slipper kroppen gå i ständig stressberedskap för situationer som ändå inte sker. För att hålla tanken i nuet kan du bland annat fokusera på din andning.

4. När du känner dig stressad, gå ut och gå en runda och försök knyta an till naturen. Fokusera på andningen, naturens ljud eller visuella intryck. 

5. Försök att skifta fokus från rädsla till tacksamhet för det positiva i ditt liv. När du fokuserar på tacksamhet skapas ämnen i hjärnan som hjälper dig att känna ett större lugn.

6. Krama dina nära och kära ofta och berätta hur mycket dom betyder för dig!

All kärlek till dig! <3