Distanskurs: Kost & Näring, 10 veckor

Kursen ger dig inblick i hur kosten påverkar din hälsa på flera olika plan. Du får bland annat lära dig om socker, inflammationer, vitaminer, mineraler, proteiner, fett och kolhydrater. I kursen ingår även en massa härlig inspiration, tips och trix för att enkelt komma igång med kostvanor som passar dina egna unika behov!

Starta när du vill!
Ange koden ”midsommar” i meddelanderutan när du anmäler dig så får du 1000 kr rabatt på denna kurs under juni månad.

Kursen är till för att inspirera och motivera till ett hälsosamt liv med hälsosam kost som en naturlig del i din vardag. Du får massor av inspirerande recept, kunskaper om hur kroppen använder de byggstenar som vi förser den med när vi äter, och du får lära dig hur du kan dämpa inflammation med hjälp av kosten. Vi är vad vi äter och både vårt psykiska och fysiska mående behöver näringsrik föda för att kunna fungera optimalt. Denna modulen är samma som modulen om kost i utbildningen till SLH Återhämtningscoach.

Vad lär jag mig?

 • Du får kunskaper i grundläggande näringslära såsom fett, proteiner och kolhydrater och dess funktion i kroppen
 • Om inflammation, stress, kortisol och hormonernas betydelse för vårt upptag av näring och hur näringen vi äter påverkar alla dessa delar.
 • Om vad som driver en inflammation och vad vi kan göra med hjälp av kosten för att hjälpa kroppen att återhämta sig från inflammation.
 • Om socker, sockerberoende, det metabola syndromet samt hur en sund relation till socker ser ut.
 • Massor av härliga recept på alla dagens olika måltider, tips på hur du kan tänka för att skapa egna näringsrika måltider, inspiration och tips på fantastiska vitaminboosters.
 • En genomgång av alla våra vitaminer, vad de används till, vad som händer om du har en vitaminbrist och vilka vitaminer du behöver tillföra regelbundet för att må bra.
 • En genomgång av alla våra mineraler, vad de används till, vad som händer om du har en mineralbrist och vilka mineraler du behöver tillföra regelbundet för att må bra.
 • Om mättnadens och hungerns mekanismer och varför det inte är bra att jojo-banta.
 • Om vikten av en bred tarmflora
 • Om varför man bör välja ekologisk mat
 • Mindfullt ätande och varför vi går i sockerfällor.

Vi på Soulful Living arbetar aldrig målstyrt, vi arbetar i enlighet med mindfulness och följer en riktning. När vi går igenom våra kostrekommendationer i denna modulen arbetar vi med inre drivkrafter, inre motivation med dina unika näringsbehov som drivkraft. Vi sätter aldrig mål som är baserade på prestation, mått eller vikt, det enda vi har i fokus är din hälsa och ditt välmående.

Planera din tid

Kursen är en 10 veckors kurs online där du har möjlighet att planera dina studier efter dina egna förutsättningar och efter ditt schema. Kursen går på ca 20 % fart vilket innebär att du kan arbeta samtidigt. Det ingår tre inlämningsuppgifter i kursen och du har 20 veckor på dig att slutföra den. Du får ett diplom och ett intyg efter godkänd kurs.

Denna kursen ingår i utbildningen till Dipl. SLH Återhämtningscoach och för dig som går utbildningen till Dipl. SLH Återhämtningsterapeut blir det en fördjupning. Kursen kan också läsas helt fristående även om du inte går en annan utbildning hos oss.

Varför är kosten viktig?

 • Våra kroppar är beroende av att du tillför många av de vitaminer och mineraler som vi är uppbyggda av. Näringsämnen är nödvändiga ända ner på cellnivå och utan rätt mängd näring blir vi sjuka.
 • Om vi äter en näringstät kost blir vi starkare, gladare, mer stresståliga och vi förebygger sjukdomar, smärta och näringsbrister.
 • Vad vi tycker om att äta är individuellt. Att äta näringsrikt måste inte innebära att vi bara äter grönsaker och aldrig kan äta ”vanlig” mat. ALLT är ok att äta någon gång ibland och det finns massor med näringsämnen i mat som inte är grönsaker. Vi lär dig hur du ska tänka!
 • Kosten påverkar våra tankar, vårt mindset och vårt självförtroende, matlagningen blir ett handlande av kärlek istället för ett nödvändigt ont.
 • Som komplement till denna kurs kan du även gå vår tio veckors kurs i träning & hälsa. Där får du lära dig om träning som ett fantastiskt verktyg för god hälsa, om vagusnerven, fascian och lymfsystemet. Dessutom innehåller kursen massor med inspiration för ett mer hälsosamt liv!

Praktiskt

Om du går utbildningen till SLH Återhämtningsterapeut så kan du registrera denna kurs som en fördjupningskurs på ditt studieintyg.

Du kan nå ansvarig lärare via mail, och ansvarig lärare kommer också att ge dig feedback på dina inlämningsuppgifter.

Du måste vara godkänd på dina inlämningsuppgifter senast 20 veckor efter påbörjad kurs för att du ska kunna registrera den som fördjupning och få ut ditt diplom.

Svenska Friskvårdsförbundet

Soulful Living är en medlemsskola i Svenska Friskvårdsförbundet.