Mindfulness i Coronatider

Det är lätt att vi låter oss dras med i stressen och allt negativa runt det som händer och är i världen just nu. Vi är rädda för att bli smittade, sjuka och för att de som vi älskar inte längre ska finnas kvar i våra liv.

Vi blir ständigt matade med nyheter, och ingen kommer undan att mycket av det vi har tagit för givet tidigare inte längre kommer att vara detsamma igen. När vi dras med i stressen runt allt detta och samtidigt för en kamp genom motstånd mot det som är, så blir vi trötta och kommer längre och längre ifrån oss själva och vår energi. Vi tappar kontakten med vårt inre och låter rädslan styra oss.

Det här året har fått mycket att vändas upp och ner. Mycket är inte längre som det brukar vara för de flesta av oss och vi har blivit tvingade att stanna upp och fundera över vad som är viktigt i våra liv. Vad vi vill med våra liv, hur vi vill vara och agera mot andra.

För att behålla sin egen energi och inte dras med i den tyngsta stressen är det viktigt att vi inte går in i motståndet mot det som är. Att vi kan se och acceptera läget, så som det är och släppa på motståndet. Kanske behöver vi lägga om våra planer och kliva ur den inrutade vardagen och se allting på ett nytt sätt.

Se på det som är just nu och ta tillvara på tiden som är och ägna den åt att ta hand om dig själv och vara i din egen energi så gott det går. Ta tid för reflektion och träna dig att vara i medveten närvaro, att vi lär oss att leva mer i mindfulness.

Vi kan inte längre göra allt som vi tidigare kunnat göra utan vi har fått tänka och prioritera om i det mesta och det kan lätt bli att vi går in i stressande tankar runt detta och vi känner rädsla, uppgivenhet, maktlöshet och vi kan tappa fotfästet. Vi kan inte längre förvänta oss att vardagen ser ut som den tidigare gjort och vi kan inte planera för resor, fester och andra saker som vi tidigare har haft att se fram emot och glädjas åt. Det är då svårt att låta bli att gå in i dömande och att vi känner oss som ett offer för det som är.

Hela våra liv har ruskats om ordentligt och det bästa vi kan göra är att försöka ta hand om oss själva på bästa sätt. Och istället för att gå in i dömande och tycka att allt är jobbigt, tråkigt och osäkert, kan vi försöka att acceptera hur allting är och släppa kampen mot det som är. På det sättet så tar vi hand om oss själva på ett kärleksfullt sätt.

Den här tiden är svår för många och det bästa vi kan göra är att vara här och nu, i medveten närvaro. För att vara i sin egen bästa energi och känna efter vad som är viktigt på riktigt för oss. När allt annat är kaos, så kan vi genom medveten närvaro komma tillbaka till oss själva och vår energi. Att vi tillåter oss att ta hand om oss själva och tar tillvara tiden som är och gör det bästa möjliga av den

Med ett mindfullt sätt att leva här och nu och göra det bästa av det som är kan vi förhindra att vi dras med i den värsta stressen. Se den här tiden som en period för reflektion och att leva i medveten närvaro, här och nu. Just nu, i det här andetaget, har vi ett val, att dras med i stressen eller att vara här och nu. Fylla oss med energi och ta hand om oss själva på bästa möjliga sätt.