Nytt år

Nytt år, nya tag, nya löften och vägar. Vi kan uppleva det som en stress, att nu ska vi tänka nytt i allt. Nu ska vi lämna det gamla och skapa oss nya vanor och lägger upp planer och strategier. Vi lovar oss själva att nu jäklar ska det bli ordning, på allt, på en gång. Det ger signaler till oss att vi har behandlat oss själv illa och kanske frossat i för mycket julmat eller något annat. Det vi behöver göra är att lyssna till oss själva och behandla oss själva med respekt och kärlek, under hela året och leva i sanning med och mot oss själva. Vi behöver hitta balansen över hela året och vara i flödet med allt som är och inte köra på för fullt och sedan dra i handbromsen och försöka hitta styrfarten igen. För att efter ett tag gasa på för fullt igen och gå in i stressen igen.

Inför ett nytt år får en del känslan att det är som ett krispigt nytt oskrivet blad som väntar på att få fyllas och utformas med de vackraste motiven. Andra känner ett stort vemod, att nu är det slut på det föregående året och ett nytt år är på intågande och det känns kravfyllt och lite vilset.

Vi är kanske vana att samlas med många under julens helger i kärlek och gemenskap. Kanske enda gången vi alla är samlade, vi tankar energi och finner glädje och njuter av en längre ledighet. Det här året blev det inte som förut och vi kanske inte fick med oss samma kärlek och känsla av gemenskap och glädje som vi behöver för att kunna möta vardagen som kommer. Ledigheten under helgerna har kanske ändå fyllt oss med energi och en eftertänksamhet men att det är långt till sommarens ledighet och vi känner ett visst vemod när vi är tillbaka i vardagen igen. En vardag som kanske känns osäker och svår just nu och det är mycket oro hur allting ska bli.

Genom att vara medvetet närvarande, leva här och nu och acceptera läget just nu utan att döma eller värdera kan vi skapa ett lugn inom oss. Ett lugn som kan få oss att inte dras med i negativa tankar som gör att vi tappar fotfästet. Genom den medvetna närvaron ger vi oss förutsättningar att återhämta oss och vara mindre stressade. Vi kan acceptera det som är precis just nu och inte tillåta tankarna att dra iväg för långt fram i planerandet eller tänka på det som varit som kanske ger oss skuldkänslor.

Snart lämnar vi ett år och ett nytt år är på intågande och det är upp till var och en av oss att välja hur vi vill att nuet ska vara och kännas inom oss. Året som gått har varit utmanande för många av oss men det kanske även har öppnat dörrar till en större medvetenhet inom oss. Att vi inte kan ta allting för givet och inte springa kvar i ekorrhjulet av stress. Det kanske har öppnat upp medvetenhet inom oss om livets olika värden.

Vad väljer du att ta med in i det nya året?

Vi önskar dig ett riktigt Gott Nytt år!